Craniosacraaltherapie technieken

De CranioSacraaltherapie is ontwikkeld door John Upledger een Amerikaanse Osteopaat.
Tijdens een schedel operatie ontdekte hij dat er een ritmische beweging van een toen nog onbekend lichaamsysteem, het CranioSacraal systeem. Hij ging dit systeem gebruiken ter verbetering van lichaamsfuncties, vermindering van pijn en andere klachten.
Het CranioSacraal systeem bestaat uit vliezen (membramen) en hersen- en ruggenmergvloeistof (cerebrospinale vloeistof) die de hersen en het ruggenmerg omgeven en beschermen.
Het strekt zich uit van de botten van de schedel, het aangezicht en de mond (craniale deel), tot aan de botten van het bekken (sacrale deel)

Alle structuren in het lichaam zijn direct of indirect met het lichaam verbonden door het bindweefsel. Dit bindweefsel (fascie) kunt u zien als een soort laken waar de schedel, het ruggenmerg, alle organen, de botten en de spieren in gevouwen zitten. Het bindweefsel geeft stevigheid en bescherming, maar zorgt ook voor beweeglijkheid. Bewegen is leven.
Het is een therapie die voornamelijk gericht is op de behandeling van de schedel (cranium), de wervelkolom en het heiligbeen (sacrum).
Wetenschappelijk is vastgesteld dat het een semi-hydraulisch gesloten systeem is dat de hersenvloeistof (liquor) ritmisch rondpompt.
Deze ritmische beweging het craniosacraal ritme is vrij zwak maar kan door een craniosacraal therapeut gevoeld worden. Een storing in dit ritme kan tot een breed spectrum van symptomen leiden.
Als door een of andere oorzaak bijvoorbeeld een ongeluk of geboorte de hersenbeenderen niet meer vrij kunnen bewegen, worden ook de hersenvliezen die aan de binnenkant van de schedel vastzitten, in hun bewegingen beperkt. of geblokkeerd. De liquor circulatie wordt geremd wat weer directe gevolgen kan hebben voor het functioneren van diverse hersengebieden (waarin o.a.zenuwen en bloedvaten aanwezig zijn ) en voor het functioneren van het gehele lichaam. Er is dus een storing in het craniaal systeem.

In principe zijn er twee behandelingsmogelijkheden:

  • Volgens het 10 stappenprotocol
  • Door een zachte aanraking onderzoekt de therapeut spanningen in het bindweefsel.
Het is wel belangrijk dat u voor uzelf een zo ontspannen mogelijk houding aanneemt. Door de zachte behandeling van de gespannen gebieden en door uw eigen invoelend vermogen kunnen in de loop van de tijd snelle of tijdelijk veranderingen plaatsvinden.
Tijdens de behandeling kunnen er reacties komen van warmte, koude, spanning, ontspanning, maar ook emotionele gevoelens kunnen loskomen. Ook kan het zijn dat tijdens een behandeling uw lichaam een bepaalde houding aanneemt of bepaalde beweging uitvoert. Sleutel woorden zijn dan begrip, aandacht en respect van de therapeut.
Uw therapeut zal u aanbieden om te praten over datgene wat u waarneemt en voelt. U bepaalt altijd zelf of u daarover wilt praten of niet! Uw therapeut heeft een begeleidende rol hierin.
De tijdsduur van de behandeling kan variêren van driekwartier tot anderhalf uur. De frequentie van behandelingen zal niet hoog zijn omdat uw lichaam ook tijd nodig heeft voor herstel.
In overleg met uw therapeut wordt de frequentie van de behandelingen besproken.

Indicaties voor deze therapie zijn bijvoorbeeld:

Whiplash, snurken, nek-rug en schouderproblemen, bijvoorbeeld door bursitis, buikklachten, huilbaby`s, hoofdpijn, migraine, stress, tinnitus enz.